Duikplaatsen

Dahab, Arabisch voor goud, wordt begrensd door 2 beschermde gebieden; in het zuiden begint het beschermde gebied Nabq bij Wadi Gnai en in het noorden begint het beschermde gebied Ras Abu Galum bij de Blue Hole. In totaal is 52% van de kustlijn van de Golf van Aqaba een beschermd gebied, wat erg belangrijk is voor het beheer van de groei en voor het behoud van het rif en het ecosysteem.

Er zijn 3 algemene hoofdgebieden om te duiken in Dahab. Het noordelijke deel strekt zich uit van Abu Helal tot Ras Abu Galum, inclusief de wereldberoemde duikplaatsen de Blue Hole en Canyon.

Het middelste gedeelte begint bij de duikplek Eel Garden en eindigt bij Napoleon Reef, in het midden hiervan ligt Lighthouse ook bekend als Dahab`s huisrif, Bannerfish Bay, Mashraba en de Islands.

Het zuidelijke deel loopt van Golden Blocks tot Gabr El-Bint, met de sites de Caves en El Shugharat.

Hoewel Dahab voornamelijk uit strandduiken bestaat, zijn sommige duikplaatsen alleen bereikbaar per boot of kameel, zoals Ras Abu Galum in het noorden en Gabr El-Bint in het zuiden. Steile wanden met een enorme overhang, reusachtige koraaltoppen, grotten en een grote verscheidenheid aan onderwaterleven garanderen een onvergetelijke duikervaring.

Alle duiken worden gemaakt tussen 15 en 30m en duren meestal 60 minuten.

Vanaf 10 augustus 2019 rekent de Egyptische overheid een toegangsprijs van € 10 per persoon per toegang in Ras Abu Galum en Blue Hole, ongeacht of je per boot of vanaf de kust duikt. Dit geld gaat rechtstreeks naar de nationale parkautoriteiten voor de bescherming van deze en andere unieke nationale parken in Egypte.

Ras Abu Galum

Deze duikplek heeft een gemiddelde diepte van 20-30m die geschikt is voor duikers van alle niveaus. Het duiken hier wordt vaak gestart op een zanderige helling die afdaalt vanaf de kust beginnend met het rifwand aan beide zijden. Veel pinakels, dramatische rotsformaties en een grote verscheidenheid aan zeeleven kunnen op deze duikplek worden verkend. Het noordelijke deel staat bekend om zijn koraaltuinen. Ras Abu Galum is ook de plek die je met kampeeravontuur wilt meemaken. Deze plek is alleen toegankelijk per boot of kameel en biedt originele bedoeïenententen, een sterrenkijker en ontbijt aan. Avontuurliefhebbers zullen niet teleurgesteld zijn.

Blue Hole/Bells

De Blue Hole / Bells is een van de beroemdste duikplekken ter wereld, het is ook de duikplek die de hype van duiken in Dahab is begonnen. Meestal komt men deze site binnen via een open schoorsteen genaamd de Bells. De naam komt van het geluid van tanks die de muur raken, omdat deze erg smal is. Er kan slechts één duiker tegelijk naar beneden gaan. Duikers verlaten deze schoorsteen op ongeveer 26m en zwemmen naar rechts langs de buitenmuur van de Blue Hole, waar majestueuze overhangende koralen vol staan te wachten om bewonderd te worden.

Canyon

De duikplek Canyon is op weg naar de Blue Hole. Hoogstwaarschijnlijk zul je hier ook duiken wanneer je naar de Blue Hole gaat. Je zult kort in een ondiepe zand lagune zwemmen. De uitgang van deze lagune en de volgende pieken zijn gewoon adembenemend en zullen je verbazen. Van 5-20m vind je een prachtige koraaltuin en ontdek je de kloof zelf - een split tussen het rif naar beneden naar 54m. Mooie zachte en harde koralen evenals de kans om octopus massaal te zien, waardoor deze duik echt verbazingwekkend is.

Umm El Sid

Umm El Sid wordt beschouwd als het mooiste rif ten zuiden van Dahab. De duikplaatsen in dit gebied zijn Golden Blocks, Moray Garden, Three Pools, Um Sid en de Caves. Het duiken begint hier meestal erg ondiep op een zanderige helling met een prachtige koraalmuur. Er zijn veel palingen, zwem langs hen en je zult een koraaltafel vinden waar je soms geluk hebt en macro dingen als naaktslakken ziet, wat de duik erg interessant maakt.

Lighthouse

Ook bekend als Dahab's huisrif. Het bevindt zich bijna precies in het centrum van de stad en biedt een enorme verscheidenheid aan onderwaterleven. Beginnend met scholen Barracuda's, is het niet zeldzaam om napoleon brasses, octopus, schorpioenvissen en krokodilvissen te ontmoeten tussen reusachtige pinakels vol met zachte en harde koralen. Er zijn zoveel verschillende opties om deze duikplek te duiken. Een van onze favoriete benaderingen is om achter die gigantische pinakels te komen, over het zadel te zwemmen in een verbazingwekkende koraaltuin met enorme tafelkoralen en gorgonen. De terugweg leidt weer over het zadel en met een geweldig gekleurd rif aan je rechterkant heb je meer dan voldoende mogelijkheden om je camera te voeden.

El Shugurat (little trees)

El Shugurat is normaal alleen bereikbaar per boot, net aan de linkerkant (noord) van Gabr el-Bint, een van de meest zuidelijke en spectaculaire duikplekken van Dahab, met enorme gorgonian fan koralen, enkele van de grootste en best bewaarde in de hele Rode Zee. Nadat je een klein zanderig plateau bent gepasseerd, daal je af in een kloof die uitkomt in de richting van het blauw. Sla linksaf naar het rifwand (noorden) en je komt aan het begin van het gorgonian fan veld. Grote napoleons patrouilleren door het gebied in de bovenste 10 - 15m. Aan het einde van het veld, zwem terug over het zadel en vang een mooie stroming (meestal lichte noord-zuid stroming) terug over een tweede zandplateau

Gabr El-Bint

Gabr el-Bint behoort tot een van de meest aantrekkelijke duikplekken van Noord Sinaï. Met de toegang per boot of per kameel is het minder vaak gedoken dan de andere duikplekken in Dahab die deze plek in onberispelijke staat hebben achtergelaten. Gabr el-Bint betekent 'Het graf van het meisje' in het Arabisch. Er zijn hier twee duiken mogelijk. De rechterkant, (donkere kant), heeft een steile muur die naar beneden zakt naar ongeveer 60m, gesneden door tal van kloven, zanderige ravijnen en overhangen. De drop-off is versierd met gezonde tafelkoralen. De linkerkant is veel kleurrijker met een virtueel bos van gorgonen. Gewoonlijk zak je naar ongeveer 20-25m zwemmend langs massieve keien die uit de drop-off steken en die dichte scholen anthias en glasvissen aantrekken. Houd goed het blauw in de gaten waar je makrelen zult zien jagen op de scholen van fusiliers. Na ongeveer tien minuten vindt u enkele van de gezondste gorgonian fan koralen in de Rode Zee. Hier begin je te stijgen tot ongeveer 10m en steek je het zadel over en begin je terug te zwemmen langs een zanderige richel die parallel loopt aan de kust. De richel is bezaaid met prachtige koraalkoppen die tal van rifsoorten aantrekken, waaronder zwermen anthias, schorpioenvissen, papegaaivissen, krokodillenvissen, doktersvissen, trekkervissen, trompetvissen, pijlstaartroggen en heel vaak een schildpad. Slechts een van de werkelijk adembenemende duiken in Dahab.

Covid-19 information


Circle Divers
Jaz Dahabeya Hotel
Lagoon Area
Dahab
Egypt

 

info@circledivers.com


viper  +20 100 22 76 197

WhatsApp +20 100 22 76 197


The best way of diving
Enjoy your own adventure


google Google

tripadvisor Tripadvisor

TaucherNet Taucher.Net

facebook Facebook

Instagram Instagram

twitter Twitter

  youtube YouTube

padi

SSI

TDI

mares

cdws

euf

aquamed

dan

1