a turtle in the water, our house-reef and some diving boats in the Red Sea in Sharm el Sheikh

Duikplaatsen

Sharm El Sheikh is gelegen tussen de Golf van Aqaba, de Golf van Suez en de Rode Zee. Als gevolg daarvan stromen ze aan het uiteinde van de Sinaï samen, wat resulteert in een rijke omgeving en voedende stromingen die geschikt zijn voor de optimale groei van koralen en zeeleven. We zien vaak grote vissen zoals haaien, mantaroggen, walvishaaien, of andere dieren zoals schildpadden en zelfs dolfijnen. Gedurende de reis versiert de pracht van de Sinaï-gebergte het decor voor een perfecte achtergrond.

Met andere woorden: We nemen je mee naar een aantal van de beste duikplaatsen ter wereld.

Ras Mohammed

In 1983 werd het gebied rond het puntje van de Sinaï opgezet als een Nationaal Park in Egypte (480 KM) en is sindsdien onder bescherming.

Je kunt Ras Mohammed duiken per boot of vanaf de kust. De ervaring van beide is compleet anders maar het duiken is eveneens de moeite waard. De Egyptische regering berekent een toegangsprijs van $5 per persoon per ingang, maakt niet uit of je per boot of vanaf de kust duikt. Dit geld gaat naar de bescherming van deze en andere unieke Nationale Parken in Egypte.

Twee van de bekendste duikplekken in het Nationaal Park Ras Mohammed zijn Shark en Yolanda Reef, die zijn voorzien in de top tien duiklocaties ter wereld. Andere bekende en prachtige duikplekken zijn Ras Ghozlani, Ras Za’atar, Jackfish Alley, Eel Garden, Shark Observatory en Anemone City.

Alle duiken in Ras Mohammed zijn het beste geschikt voor ervaren duikers, want het biedt prachtige verticale wanden die afdalen naar 750m. Voor je eigen veiligheid vragen we een minimale ervaring van 20 gelogde duiken. Als je deze geweldige plek niet wilt missen, maar je bent net begonnen met duiken kun je een privé gids boeken die de hele tijd bij je zult zijn, je helpt met de stromingen en je tijd onvergetelijk zal maken.

De Straat van Tiran

De Straat van Tiran zijn vier prachtige rif formaties tussen het eiland van Tiran en de Sinaï. Van noord naar zuid zijn het Jackson Reef, Woodhouse Reef, Thomas Reef en Gordon Reef. Alle vier zijn zeer rijk zowel in harde en zachte koralen, tonen een grote biodiversiteit aan en vele soorten vissen. Rif haaien en hamerhaaien zijn vaker te zien langs de diepere rif rand strategisch geplaatst op Gordon Reef en Jackson Reef. Men kan de overblijfselen van twee wrakken vinden en verder naar het noorden aan de westelijke oever van de Golf van Aqaba, een derde meer recente wrak van de Million Hope. Daarbij, South Laguna, North Laguna en Kormoran behoren ook tot duikplekken in de Straat van Tiran.

Net zoals Ras Mohammed zijn de duiken in de Straat van Tiran het best geschikt voor ervaren duikers vanwege de sterke stromingen die daar vaker aangetroffen worden, de diepe kloven en de verticale wanden. Voor je eigen veiligheid vragen we hier ook een minimale ervaring van 20 gelogde duiken.

Lokale duikplekken

Langs de kust van de zuidelijke punt van de Sinaï vind je nog veel meer duikplekken die minder ervaring vereisen dan de Straat van Tiran en Ras Mohammed, maar zijn nog steeds zeer rijk aan koralen en zeedieren. Deze zijn van noord naar zuid: Ras Ghamila, Ras Nasrani, Ras Bob, White Knight, Far Garden, Middle Garden, Near Garden, Sodfa, Tower, Amphoras, Turtle Bay, Paradise, Ras Umm Sid, Temple en Ras Katy.

Deze duikplekken met hun zandplateaus en de afwezigheid van verticale wanden of sterke stromingen zijn zeer geschikt voor beginners en voor cursussen. Toch zijn ze nog steeds zeer aantrekkelijk voor ervaren duikers vanwege de schoonheid van de duikplekken en vanwege de grote vissen die er zo nu en dan te zien zijn zoals de mantaroggen en walvishaaien.

Dahab

Dahab is een kleine badplaats, circa 90 km ten noorden van Sharm el Sheikh. Een dagtocht naar Dahab is een geweldige manier om het duiken te combineren met een rustgevende tijd. In de ochtend worden twee van Dahab’s beroemdste duikplekken gedoken vanaf de kust, de Blue Hole en de Canyon.

Zodra je klaar bent met de tweede duik is het tijd voor een zeer ontspannen lunch, gevolgd door wat vrije tijd om te winkelen in het centrum van Dahab of om te relaxen in één van de cafés aan het strand.

Wrecks

Er zijn vele prachtige wrakken in de Rode Zee en een aantal van hun behoren tot de bekendste wrakken ter wereld.

SS Thistlegorm

De SS Thistlegorm is de meest beroemdste wrak in de Rode Zee en één van de top tien duiklocaties ter wereld. Het vond zijn definitieve rust in de Rode Zee richting de Golf van Suez in een gebied genaamd Sha’ab Ali. De SS Thistlegorm zeilde onder de Britse vlag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zonk op 6 oktober 1941 en raakte de bodem op een maximale diepte van 32m. Vertrekkend vanuit Sharm El Sheikh, heel vroeg in de ochtend, duurt het ongeveer drie tot vier uur om de SS Thistlegorm te bereiken. Dit zorgt voor twee comfortabele duiken, één om het wrak van buitenaf te verkennen en een indruk te krijgen. De tweede maakt het mogelijk voor penetratie van de ruimen en het onderzoeken van de militaire lading aan boord.

De duikplek is niet alleen aantrekkelijk vanwege de geschiedenis van het wrak, maar ook vanwege de prachtige koralen groei die het wrak bedekken en de lokale vis kolonies die zich in het wrak bevinden.

SS Dunraven

De SS Dunraven is ook een wereldberoemd wrak. Het is gelegen ten N.W. van Ras Mohammed in een gebied genaamd Sha’ab Mahmoud. Het Britse stoomschip zonk in 1873 en rust nu op zijn kant op een diepte van 29m. De beste manier om het wrak te duiken is af te dalen naar het diepste punt, het wrak te onderzoeken en om dan verder te gaan naar het rif bekend als Beacon Rock met zijn prachtige koraaltuinen en de overvloed aan vis, waaronder napoleons, murenen en steenvissen.

Million Hope

De Million Hope is het grootste wrak in het gebied van Nabq, ten noorden van Sharm el Sheikh, waar die het rif raakte in 1996. Het rust op een maximale diepte van 22m en kan alleen worden gedoken, tijdens zeer goede zeecondities, vanaf de boot. Een andere optie is om te snorkelen op deze plek met zijn prachtige koraalriffen en verschillende soorten vissen.

Kormoran / Zingara

In 1976 werd de Kormoran verkocht en omgedoopt tot Adamastos dat Grieks is voor “Ongetemd” of “Onbedwingbaar”. In 1980 werd het schip verkocht aan Montemara di Navigazione S.p.a, Napels Italië, en omgedoopt tot Zingara. Op 21 augustus 1984 vertrok de Zingara uit de haven van Aqaba, Jordanië, zeilend Z.W. met een lading fosfaaterts. Ergens in de loop van de volgende dag, op 22 augustus, liep het schip hard aan de grond aan de noordzijde van Laguna Reef in de Straat van Tiran op ongeveer 10-12m diepte. Het wrak is volledig gebroken, het kan alleen in zeer goede weersomstandigheden bereikt worden. Het is bekend om zijn mooie koraalrif met harde en zachte koralen.

Covid-19 information


Circle Divers
El Ferouseya St.
Ras um el Sid Cliff
Sharm el Sheikh
Egypt

 

info@circledivers.com


viper  +20 1000 608 497

WhatsApp +20 1000 608 497


The best way of diving
Enjoy your own adventure


google Google

tripadvisor Tripadvisor

TaucherNet Taucher.Net

facebook Facebook

Instagram Instagram

twitter Twitter

  youtube YouTube

 

padi

SSI

TDI

mares

cdws

euf

aquamed

dan

1